Kalendar

January 2018
M T W T F S S
« Nov    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Šta je Či Gong

Či znači  – životna energija, gong znači – rad, podizanje, negovanje, dakle Či Gong znači– negovanje  životne energije. Či  Gong potiče iz Kine i predstavlja  vrstu treninga baziranom na 7000 godina dugoj tradiciji i razumevanju povezanosti ljudskog tela (takozvanog holističkog pristupa). Ovaj generalni princip Holistickog pristupa bar što se tice zapadne kulture je prvi put objašnjen od strane Grckog filozofa Aristotela  CELINA JE VISE OD DELOVA KOJI ČINE TU CELINU.

Jednostavno rečeno, či predstavlja životnu snagu koja ostvaruje I održava sve u životu. Sva bića u prirodi, biljke, životinje, ljudi, osećaju potrebu za energijom. Što je više poseduju, osećaju se vitalnije, zdravije, jače. Da li ste se nekada zapitali kako to da neke životinjske Ili biljne vrste, kao na primer kornjače ili stabla maslina žive I po 500 godina. Mnogo duže nego čovek kao najsavršenije biološko biće.  Energija je najbitniji deo ne samo žive materije, već je prisutna u svim stvarima I pojavama u prirodi. Čitava vasiona predstavlja ogromno energetsko polje u kome je Či glavni elemenat I uslov stvaranja.

Či se sastoji  od najmanje od tri elementa: materijalnog, energetskog i informacionog. Mi kao ljudska bića predstavljamo deo tog univerzalnog sistema i sazdani smo od Čia. Nas život bukvalno zavisi od protoka i kvaliteta Čia.

Šta to znači? To znači da ako je Či našeg organizma dobrog kvaliteta, imamo ga u dovoljnoj količini i protiče nesmetano kroz nas organizam, verovatno nas očekuje dug, zdrav i srećan zivot. Ali ako to nije slučaj, naše zdravlje će biti ugroženo.

Dnevna vezba omogućiće nam povećanje životne energije, odblokiraće energetske kanale i to će dovesti do slobodnog protoka enegije. Vezbe Či Gonga pospešuju i povecavaju kapacitet pluća, transport kiseonika do ćelija i bolju absorpciju, poboljšavaju funkciju krvnog sistema, jačaju srčani mišić, spuštaju krvni  pritisak, poboljšavaju digestivnu sekretaciju I lučenja, regulišu rad hormona I žlezda, pomažu u kreiranju zdravih kostiju, usporavaju proces starenje i produzavaju  zivot…

Technorati Tags: , , ,

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>