Kalendar

February 2018
M T W T F S S
« Nov    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728  

Alternativna medicina u domovima zdravlja

Tradicionalno lečenje priznato i kod nas
Sonja Todorović | 06. 10. 2008. – 05:13h | Preuzeto iz novina  Blic online

Tradicionalna medicina, kojom su se zdravstveni radnici u Srbiji godinama bavili na crno, konačno je priznata i kod nas. Do sada je devet privatnih i jedna državna ustanova dobilo dozvolu da se bavi ovom vrstom medicine, kao i deset doktora. Najviše je rešenja izdato za bavljenje akupunkturom, homeopatijom, kvantnom medicinom i makrobiotikom.

Jedina državna ustanova u kojoj će moći da se primenjuje alternativna medicina, i to akupunktura, jeste Specijalna bolnica za plućne bolesti u Surdulici.
Međutim, izjednačavanje akupunkture, fitoterapije i drugih tradicionalnih metoda sa konvencionalnom medicinom, ne znači da će pacijenti o trošku Fonda moći da se leče tradicionalnim tehnikama. Važeći Zakon o zdravstvenom osiguranju kaže da tradicionalna medicina nije pravo iz obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Šta je dostupno
-Ajurveda
-Akupunktura i srodne tehnike
-Tradicionalna kineska terapija
-Homeopatija
-Fitoterapija
-Kvantna medicina i srodne tehnike
-Hiropraksa i primenjena kineziologija
-Makrobiotika
-Tradicionalna domaća medicina rehabilitacija
-Apiterapija
-Aroma terapija
-Či gong vežbe
-Duhovna energetska medicina
-Energetska terapija, Reiki
-Detekcija štetnih zračenja
-Joga vežbe
-Porodični raspored
-Tai či čuan vežbe

– Broj ordinacija će se sigurno povećati. Izdavanje prvih radnih dozvola je značajno za uređenje ove oblasti kod nas. Još uvek smo na početku uređivanja i prihvatanja metoda, mada će se u praksi pokazati gde situaciju možemo popraviti – kaže za „Blic“ Vinka Kojadinović, savetnik u Ministarstvu zdravlja.
Ona kaže da su pravilnikom napravljeni tačni kriterijumi, planovi i programi nastave koju svaki terapeut mora da ima da bi se bavio tradicionalnom medicinom. Tako će ubuduće kod nas alternativnom terapijom moći da se bave samo zdravstveni radnici, koji su prošli određenu edukaciju. Primera radi, akupunkturom se može baviti medicinski tehničar, farmaceut, lekar ili stomatolog, koji ima minimum 300 časova edukativne nastave iz ove oblasti.
U svetu postoji praksa koju su pokrenula privatna zdravstvena osiguranja da se priznaju troškovi lečenja alternativnim metodama. Onda su u to ušla i državna osiguranja jer je lečenje alternativnim metodama jeftino, delotvorno i nema posledica. Zdravstvena osiguranja su tu našla svoju računicu. Iskreno se nadam da će i naše zdravstveno osiguranje naći svoju računicu za pokrivanje usluga koje nudi alternativna medicina i verujem da će se tako osloboditi velika sredstva.
Kolika je ušteda u lečenju tradicionalnom medicinom, najbolje pokazuje trogodišnje istraživanje koje je rađeno u Velikoj Britaniji i SAD.
– U Velikoj Britaniji se došlo do rezultata da se ogroman novac štedi na potrošnji lekova, laboratorijskim analizama… Slično istraživanje u Americi pokazalo je da pacijenti koji se leče alternativnom medicinom imaju manji broj hirurških intervencija, ukoliko imaju operacije onda kraće ostaju u bolnici, troše manje lekova – objašnjava dr Vuk Stambolović, zagovornik alternativne medicine i član radne grupe Ministarstva zdravlja koja je radila na izradi pravilnika.

Uskoro primena drevne istočnjačke medicine
Novina je i to što su vrata alternativnoj medicini otvorena i u državnim zdravstvenim ustanovama, pre svega u domovima zdravlja. Zbog toga su za lekare primarne zdravstvene zaštite u Beogradu već organizovana predavanja na kojima su se upoznali sa homeopatijom i kvantnom medicinom. U planu je da se napravi prezentacija fitoterapije i drevne istočnjačke medicine. Osim Beograda postoji zainteresovanost da se slična predavanja organizuju u Kragujevcu, Nišu i drugim gradovima Srbije.

Technorati Tags: , ,

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>